Home » Cultură » O carte pe zi: „Jocul de domino”, de Michael Connelly

O carte pe zi: „Jocul de domino”, de Michael Connelly

O carte pe zi: „Jocul de domino”, de Michael Connelly
Publicat: 28.06.2018
Un avocat preia doar cazuri imposibile, pe care le rezolvă din limuzină, e urât de colegi şi chiar de cei pe care îi apără. Ce personaj! Şi mai ales ce roman!

Cititorii perseverenţi, mai ales cei care sunt fanii genului poliţist, îşi vor aminti cu certitudine de un roman superb tradus şi publicat de aceeaşi editură în urmă cu câţiva ani, „Avocatul din limuzină”, de Michael Connelly, după care s-a şi făcut un film de mare succes, cu Matthew McConaughey în rolul principal. Avocatul care era mereu pe drumuri şi folosea bancheta din spate a limuzinei pe post de birou, Mickey Haller, avea un frate vitreg poliţist, cu un nume aproape imposibil pentru majoritatea celor din jur, Hyeronimous Bosch, scurtat Harry Bosch, un tip inteligent şi extrem de răzbătător, relatează Mediafax.

Autorul este unul dintre cei mai apreciaţi romancieri americani ai genului, tradus în zeci de alte ţări şi multiplu premiat.

Iată că Michael Connelly revine cu un roman cu cele două personaje în prim plan. Mickey Haller continuă să fie avocatul din limuzină şi să se ocupe de cazuri extreme, pe care aproape nimeni dintre colegii săi nu le doreşte. Harry Bosch e proaspăt ieşit la pensie şi nu se gândeşte decât la recondiţionarea motocicletei sale Harley-Davidson. Dar fratele său vitreg îi cere ajutorul într-un caz teribil de complicat. Pentru Bosch e înainte de orice o problemă de conştiinţă, pentru că, în calitate de detectiv privat, ajutor al avocatului, ar trebui să treacă de partea cealaltă a baricadei, adică, de unde până de curând se situa de partea acuzării şi a forţei de ordine, să treacă de partea apărării şi să găsească argumente împotriva acţiunilor foştilor săi colegi. O problemă de conştiinţă cu care Harry Bosch jonglează admirabil până la sfârşitul romanului. Clientul lui Haller, Da’Quan Foster, fost membru al unei bande de cartier, este acuzat că a ucis cu bestialitate o femeie. Avocatul e convins că nu este autorul crimei şi că toate dovezile împotriva clientului său au fost implantate. În mod cert, unul sau mai mulţi oameni sunt implicaţi, iar în acţiunile lor aceştia sunt pregătiţi să nu aibă scupule. Să dovedeşti dacă este aşa şi cum s-a întâmplat e o adevărată performanţă la care se înhamă fostul poliţist. Care, din prima clipă, cum se şi aştepta, se loveşte şi de ostilitatea majorităţii foştilor colegi. Dar, ca în jocul de domino, cum sugerează unul dintre personaje, este suficient să scoţi sau să dărâmi o piesă din eşafodaj şi totul se va prăbuşi.

Un roman splendid, viu, cu personaje credibile, care se citeşte cu sufletul la gură.

Michael Connelly – „Jocul de domino”. Seria Harry Bosch. Editura Rao. Traducere din limba engleză de Cristina-Mihaela Tripon.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase